AH-VH

Cerbère 2015

Dit jaar was het de eerste keer dat we in samenwerking met het AFH (de Franse Vereniging van Hemofilie) een duikkamp organiseerden in Cerbère.

Met onze zomerstages in Spa voor de 8-14 jarige, hebben de jongeren geleerd om hun hemofilie onder controle te houden en onafhankelijker te worden. Ook zelf leren prikken is één van de doelstellingen.

Cerbère is voor het AHVH de volgende stap, het antwoord op een jarenlange vraag van deze jongeren van Spa. Vijf jonge en verantwoorde jongens namen dit jaar deel aan deze geweldige activiteit.

Eerst hebben we een tussenstop in Toulouse gemaakt. Na een nacht in een prachtig hotel hebben we onze reis verder gezet per trein. Tijdens die rit, die drie uur duurde, had ieder veel te vertellen over zijn leven met hemofilie, trucjes enz ... Een zeer informatieve reis. De iets oudere leerden de jongere hoe te reageren, onder andere op sommige misplaatste opmerkingen die ze soms kregen: bijvoorbeeld ivm de port-a-cath of hemofilie.

Eenmaal aangekomen, werden we hartelijk verwelkomd door het hoofd van de Franse vereniging. We hebben elk zesmaal kunnen duiken. Voordat we de zee opgingen deden we eerst enkele warming-up oefeningen. Elke duik was heel anders, telkens zagen we nieuwe vissoorten. Barracuda’s, Tandbaarzen enz.

Na de vermoeiende duiksessies gingen we op het strand uitrusten. Doch zonder stil te zitten.

Voor de moedigste onder ons was er de koele zee en voor de andere spelletjes op het strand of gewoon koesteren en even van de zon genieten.

De meest gemotiveerden onder namen deel aan een wandeling door de bergen op de route naar Spanje. De wandeling duurde een beetje langer dan 3 uur 30, veel wind en landschappen die recht van een ansichtkaart leken te komen. Gewoonweg prachtig! Eenmaal in Port Bou aangekomen in Spanje, genoten we van een goed ijsje en keerden we met de trein terug naar Cerbère.

Onze gastronomie in Cerbère: s ’morgens vroeg vers brood of pannenkoeken. s’ Middags salade, vleeswaren, op de markt gekochte kip. S ’avonds konden we ook nog rekenen op een smakelijke maaltijd voorbereid door één van de deelnemers.

De verschillende huishoudtaken werden dagelijks beurtelings uitgevoerd: tafel dekken, het koken, vaat, enz ...

Dan waren er de spelletjes, de wandelingen langs de zee (kiezel gooi-wedstrijd) en het vissen voor de meer gepassioneerden. De anderen keken naar de vissen, het aas en de zonsondergang.

We zijn ook eens pizza gaan eten met de jongeren van de Franse vereniging, een gelegenheid om onze visies en kennis over hemofilie te vergelijken.

Hoewel Cerbère een klein dorp is, was er een lokaal feestje om de schoolvakanties in stijl af te sluiten. Tot onze grote vreugde met vrij moderne muziek en ook met traditionele dansen.

Sommige onder ons raakten geboeid door de cursus, anderen overtroffen zelf iedere verwachting en wonnen aan autonomie, werkten actief mee, overwonnen hun angst bij eerste duiklessen en voelden zich als echte kleine visjes in het water. Waardoor het voor ieder eenvoudig was op ontdekking te gaan en volop te genieten van de prachtige onderzeese schilderijen die we te zien kregen. Geconcludeerd kan worden dat voor de meeste deze stage een verrijkende en een onvergetelijke ervaring was.

Meer Informatie en de inschrijvingsvoorwaarden voor Cerbère 2016 zullen worden aangekondigd gedurende de maand December op de website.

Aurélie Finders-Binje

Plaats reactie


U bevindt zich hier: AHVH INFORMATIE Het dagelijkse leven Junior Cerbère 2015