Hepatitis C Terugbetaling

Over welke geneesmiddelen gaat het hier?

Het gaat over de antivirale geneesmiddelen tegen het hepatitis C-virus die de verplichte ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) terugbetaalt.

Het doel van de wijzigingen is ervoor te zorgen dat meer patiënten een behandeling tegen hepatitis C kunnen ondergaan. Dat is een voordeel zowel voor de patiënten zelf als voor de volksgezondheid in het algemeen.

  • Meer patiënten komen in aanmerking voor terugbetaling. De terugbetaling breidt immers uit:
  1. Een groter aantal genotypes komt in aanmerking. De terugbetaling wordt nu toegestaan voor alle genotypes vermeld in de bijsluiter van het antivirale geneesmiddel.
  2. Patiënten met een lager stadium van leverschade komen in aanmerking. Vóór 1 januari 2017 kon alleen een patiënt met een gevorderde graad van leverlittekens (geattesteerd met een METAVIR-leverfibrosescore van F3 of F4) terugbetaling krijgen. Nu is dat ook het geval voor een patiënt met een tussenliggende mate van leverlittekenweefsel (een METAVIR-leverfibrosescore F2).
  3. Nieuwe patiënten

Antivirale geneesmiddelen tegen het hepatitis C virus

Risicofactoren die tot terugbetaling kunnen leiden (onafhankelijk van het stadium leverfibrose)

- Orgaantransplantatie (op de wachtlijst of post-transplantatie)

- Hematopoietische stamceltransplantatie of beenmergtransplantatie (op de wachtlijst of post-transplantatie)

- Significante extrahepatische ziekte te wijten aan het hepatitis C virus: diffuus grootcellig B-cel lymfoom of een immuungemedieerde vasculitis en gemengde cryoglobulinemie die tot een renale aantasting leiden

- Co-infectie hepatitis C en hepatitis B

- Co-infectie hepatitis C en HIV

- Dialysepatiënt

- Hemofiliepatiënt of patiënt met een andere stollingsstoornis

- Patiënt met een hemoglobinopathie

- Zwangere patiënte