AH-VH

Hemofilie en bloedneuzen : wat te doen ?

Iedereen, hemofiliepatiënt of niet, heeft wel eens last van een bloedneus (epistaxis).

De oorzaken zijn velerlei: droogheid van de neussecreties, neuspeuteren, botsen, hoge bloeddruk, enz.... Kinderen hebben globaal gezien meer last van een bloedneus zonder aanwijsbare reden, maar die trend vermindert tijdens de puberteit.

Dokters hebben de diagnose van matige of milde hemofilie al vastgesteld na veelvuldige neusbloedingen, bijvoorbeeld bij patiënten zonder gekende familiale antecedenten. Bij patiënten met ernstige hemofilie die preventief behandeld worden (profylaxis) zijn spontane bloedneuzen eerder zeldzaam.

 

Ze komen vaker voor bij hemofiliepatiënten die geen preventieve behandeling krijgen. Dit is het geval bij patiënten met matige of milde hemofilie, die dus met dit soort verwikkelingen geconfronteerd worden.

Het is heel belangrijk om niet in paniek te raken!

Geen enkele hemofiliepatiënt is ooit leeggebloed ten gevolge van een bloedneus! Dat is onmogelijk!De gouden raad is om niet in paniek te raken. Deze regel geldt ook en vooral voor de omgeving van de patiënt met een bloedneus: er is geen enkele reden om een kind de schuld te geven, noch voor de ouders om zichzelf de schuld te geven. Dat is weliswaar gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker onder druk en bij emotievolle momenten... We moeten er ons echter altijd van bewust zijn: niemand heeft «schuld» aan een bloeding!

Om de bloedneus bij een hemofiliepatiënt te doen stoppen, kan men best de klassieke middelen gebruiken: rechtop blijven en/of het hoofd licht voorover buigen (om te vermijden dat er bloed naar de keel vloeit) en langdurig (twintig minuten) druk uitoefenen op de neusvleugels, goed onder het neusbeen (niet alleen ter hoogte van de neusgaten).

Vrees niet: het zal ongetwijfeld stoppen.

Maar, zeker wanneer het lichte korstje afvalt, kan de bloeding opnieuw beginnen. Dit is niet uitzonderlijk, want het adertje dat heeft gebloed is broos gebleven... Het blijft dus oppassen geblazen bij het snuiten van de neus en vooral vermijden om in de neus te peuteren of om er zich elke vijf minuten van te vergewissen dat de bloeding gestopt is!

Indien het verschijnsel blijft voortduren is het aangewezen om de hemofiliespecialist en zijn team te contacteren. Die zullen efficiënte oplossingen voorstellen om herhaling te voorkomen.

 

 

 

Reacties   

 
0 #2 google.com 27-04-2017 01:19
It is all made potential as a result of GPS chips installed in all GPS
enabled telephones. These chips obtain indicators from the cellular community, from different points and this data
can be used to mathematically decide the location of the cellphone.
To provide the location of knowledge, the cellphone needs to
be fitted with a special software, which may send info to a remote web server, from the place the situation could be traced
in your pc.
Citeer
 
 
0 #1 anneleen 12-02-2014 19:17
ik heb een broertje en moet je dit ook doen wanneer diegene een prik heeft gehad
Citeer
 

Plaats reactie


U bevindt zich hier: AHVH INFORMATIE Vraag & Antwoord Hemofilie en bloedneuzen : wat te doen ?