Bel ons

+32 (0)460 35 23 02

 

Schrijf ons

 MG 5903Het antwoord op deze vraag kan en zal beïnvloed worden door persoonlijke-, geloofsovertuiging-, ethische redenen, …… en hoe sterk de kinderwens ook is. Mijn vrouw en ik hebben ons ook die vraag gesteld aangezien ik een hemofiliepatiënt A <1% ben.De gevolgen van hemofilie, de thrombocytopenie, de inhibitoren hebben bij mij en in mijn familie kleine en grote gevolgen gehad in mijn jeugd en dus voor ons persoonlijk was het al lang duidelijk dat we geen kinderen zouden hebben.

Er bestaan tegenwoordig gelukkig effectieve, betrouwbare en krachtige stollingsproducten die het leven van hemofiliepatiënten zo goed als normaal maken, maar ik kon het beeld in mijn geheugen niet wissen van pijn en leed in mijn kindertijd en die van mijn broers tot nu.Maar toch was onze kinderwens uiteindelijk groter.

Meer en meer krijgen wij de laatste tijd de vraag: Ik ben draagster / hemofilie-patient. We hadden graag kinderen, maar we zijn bang voor de gevolgen voor onze kindjes. Is het zo dat in-vitrofertilisatie (IVF) of intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) + geslachtskeuze ons hier kan helpen? Wel inderdaad er bestaat de mogelijkheid om hemofilie een halt toe te roepen voor de volgende generaties.Hierna een prachtige getuigenis van een jong koppel (Hemofilie A<1%) met kinderwens maar ook bang waren om hemofilie aan hun kinderen door te geven.

 

Om complicaties met bloedingen te voorkomen en te vermijden, moet het gehalte van factor Vlll of lX bij iedere zwangere draagster in het derde kwartaal van de zwangerschap, op ideale wijze naar de 34ste week, gemeten worden. Op dat ogenblik is het niveau van factor Vlll praktisch altijd normaal of hoog want hij stijgt trapsgewijs tijdens de zwangerschap. Deze factor Vlll kan snel na de geboorte dalen, wat overdreven bloedingen tot gevolg heeft als men geen behandeling opstart. De stijging van de factor lX gedurende de zwangerschap, is weinig uitgesproken. Een gehalte van 50% van factor Vlll, of lX is voldoende voor een normale bevalling, voor een bevalling met keizersnede en voor de verdoving.

De geboorte van ieder kind met hemofilie moet in een ziekenhuis gebeuren dat een grote ervaring verworven heeft in hemofilie zorgtrajecten. Wanneer geen verloskundig probleem te verwachten is, zal men de bevalling langs normale, vaginale weg programmeren. Een bevalling met behulp van zuignappen of forcepsen is zeker te vermijden. Men moet zeker bij de bevalling elke behandeling met ingreep vermijden.

Onze kantoren

Bukenstraat 7, Buken - Kampenhout 1910 - België