Bel ons

+32 (0)460 35 23 02

 

Schrijf ons

Volgens meerdere studies lijdt één persoon op duizend aan deze ziekte. De meeste patiënten hebben echter weinig of geen klachten en weten over het algemeen niet dat ze deze ziekte hebben. Ernstige vormen van de ziekte van von Willebrand zijn zeldzamer. Het aantal personen met een ernstige ziekte van von Willebrand, die een speciale behandeling vereist, wordt geraamd op één op bijna tienduizend.

De ziekte van von Willebrand is een bloedingsziekte die tot uiting komt in abnormale bloedingen, gewoonlijk van de huid en de slijmvliezen (slijmvliezen van de neus, de mond, het maagdarmkanaal en de baarmoeder). Dat kan leiden tot blauwe plekken (ecchymosen), neusbloedingen (epistaxis), bloedingen van het tandvlees, bloedingen uit maag of darm (zwarte ontlasting of melena) en overvloedige regels. Volgens recente gegevens lijdt meer dan 10 % van de vrouwen met overvloedige menstruatie aan de ziekte van von Willebrand. De huid- en slijmvliesbloedingen treden spontaan op of na een ongeval, tandheelkundige verzorging of een heelkundige ingreep.

De von willebrandziekte specifiek bij vrouwen

Overvloedige bloeding bij maandstonden is een van de voorkomende aanwijzingen voor de aandoening. Maar overvloedige bloedingen bij maandstonden zijn echter niet specifiek voor deze aandoening. Daarom vraagt dit een gynaecologisch onderzoek naar andere oorzaken die daarmee gepaard kunnen gaan. In geval van zwangerschap normaliseert de von willebrandfactor (vWF) zich bij de meeste vrouwen wanneer in normale situatie het tekort van de vWF kwantitatief matig of licht is. Dit geeft de mogelijkheid om toch een epidurale anesthesie te geven bij de bevalling.

Onze kantoren

Bukenstraat 7, Buken - Kampenhout 1910 - België