Antwoorden op uw Covid-19 vragen:

 

 

Stollingsfactoren/medicatie/producten in tijden van Covid-19

Komt de bevoorrading van onze medicatie mogelijks in het gedrang als we nog lang in deze situatie verkeren? Kunnen er problemen opduiken bij het productieproces?

Er is in dit stadium geen reden om te vrezen voor een tekort aan voorraden, productieproblemen of verstoring van de toeleveringsketen.

Zijn er voor patiënten die op plasmatische producten staan besmettingsrisico’s verbonden aan het gebruik van de behandeling, aangezien Covid-19 een virus is? Zouden we niet beter overstappen op recombinante producten?

De gebruikte procedures voor virale inactivering en eliminatie zijn voldoende om virussen met een lipidenmembraan, zoals het coronavirus, te vernietigen. Daarom wordt er niet aanbevolen om van product te veranderen.

Ik ging overstappen op een nieuwe behandeling of een ander product, maar door de huidige situatie kan dit niet! Kan dit kwaad?

Voor patiënten die binnenkort in een proefonderzoek zullen worden opgenomen, moet binnenkort een nieuwe behandeling worden aangevraagd: uitstel van inschrijving moet met het onderzoeksteam worden besproken.

Voor patiënten die van behandeling moesten veranderen: de optimale datum voor het veranderen van therapie moet worden vastgelegd met het behandelcentrum.

Zijn er voor hemofiliepatiënten extra voorzorgsmaatregelen van kracht?

Specifieke maatregelen om besmetting bij patiënten met hemofilie te verminderen:

  1. 1.Sociale afstand is belangrijk om besmetting te verminderen
  2. 2.Dit geldt voor iedereen, maar wordt proactief gepromoot bij alle patiënten met comorbiditeiten (cardiovasculaire problemen, obesitas, diabetes, HIV...) of met immunosuppressieve therapieën (steroïden...).

Wat met de therapietrouwheid?

Voortzetting en therapietrouw blijven aan de orde van de dag en zijn in deze periode des te belangrijker. Behandelcentra voor hemofilie doen er alles aan om de continuïteit van de zorg te verzekeren, zelfs op afstand. Aarzel dus niet om contact met hen op te nemen als u twijfels, vragen of bloedingen heeft.

Kan bepaalde pijnmedicatie symptomen gerelateerd aan een Covid-19 besmetting verdoezelen? Is het, met andere woorden, aangeraden om hier, als hemofiliepatiënt met frequente pijnklachten, voorzichtig mee om te springen?

Het wordt niet aanbevolen om alle pijnstillers die langdurig worden ingenomen, abrupt op te schorten. We herinneren u er echter aan dat de doses Paracetamol beperkt moeten zijn en dat buitensporige doses (meer dan 2-3 g per dag gedurende meerdere dagen) giftig kunnen zijn voor de lever.

Wat als ik denk dat ik het coronavirus heb? Weet mijn huisarts er genoeg over in combinatie met mijn bloedstollingsafwijking? Moet ik dan gewoon thuis uitzieken?

Als u besmet raakt met Covid-19, raden we u aan om onmiddellijk uw hemofiliebehandelingscentrum te informeren om zo overleg mogelijk te maken tussen uw hematoloog, uw behandelende arts en/of het ziekenhuis waar de patiënt zou kunnen worden opgenomen (spoedgevallen, interne geneeskunde, intensieve zorgen).

Consultaties & ingrepen in tijden van Covid-19

  • Wat met mijn geplande consultaties in mijn behandelcentrum?
  • Hoelang zullen de consultaties nog aan een verminderde frequentie plaatsvinden?
  • Wat moet ik, in deze tijden, als hemofiliepatiënt doen als het echt niet goed gaat met mij?
  • Zijn er gevolgen voor mij (geplande) ingrepen/operaties?
  • Ik ging een consultatie / onderzoek / ingreep ondergaan (vb. arthroscopie…). Geen dringende ingreep maar toch nodig voor mijn levenskwaliteit. Deze is nu afgelast. Zou het toch niet mogen doorgaan?

De behandelcentra volgen de regels van de Belgische overheid. Als de medische situatie dit vereist, kan de arts een patiënt in consultatie zien. Het is daarom noodzakelijk om samen met uw hematoloog of zorgcoördinator te beoordelen hoe urgent uw consult is. Vergeet bij problemen niet om contact op te nemen met het behandelcentrum zelf. Hetzelfde geldt voor aanvullende procedures en onderzoeken. Elke situatie moet afzonderlijk worden beoordeeld en in de best mogelijke veiligheidsomstandigheden te worden behandeld.

RIZIV - Machtigingen voor vergoedbaarheid voor geneesmiddelen en farmaceutische verstrekkingen

Hoe kan ik de verlenging van een machtiging voor terugbetaling van mijn stollingsfactor aanvragen?

Zoals gebruikelijk wordt het mandaat voor de terugbetaling van behandelingen verlengd door uw referentiecentrum voor hemofiliebehandeling. Deze formaliteiten moeten op tijd worden vervuld en kunnen van op afstand worden beheerd.

Tot slot: meer dan ooit worden hemofiliepatiënten of patiënten met bloedingsstoornissen uitgenodigd om in contact te blijven met hun hemofiliebehandelcentrum. Monitoring van patiënten op afstand d.m.v. telegeneeskunde in combinatie met permanente beschikbaarheid van ziekenhuisdeskundigen voor noodsituaties blijkt de beste combinatie om de impact van de huidige crisis op de gezondheid van hemofiliepatiënten te beperken.

Lees ook:

  • De praktische aanbevelingen voor patiënten met hemofilie op de AHVH-website
  • Het persbericht van 17/04/2020 voor Wereldhemofilie Dag (agentschap Belga)