Glucosamine en chondroïtine bij artrose: even goed als medicatie!

Nieuw grootschalig onderzoek rond artrose heeft uitgewezen dat voedingssupplementen niet onderdoen voor medicatie. Na zes maanden kunnen glucosamine en chondroïtine kniepijn door artrose met de helft verminderen. De 600 deelnemers van dit onderzoek namen drie keer per dag 500 mg glucosamine-hydrochloride en 400 mg chondroïtinesulfaat. Een belangrijk resultaat, want ontstekingsremmers die tegen artrose voorgeschreven worden, veroorzaaken maagzweren en verhogen zelfs het hartrisico!


Volgens samenvattende studies is 
chondroïtinesulfaat gunstig, maar over het effect van glucosamine bestaat minder eensgezindheid. Sommige onderzoekers geloven dat glucosaminesulfaat de aangewezen vorm van glucosamine is. Andere onderzoekers denken dan weer dat de negatieve resultaten in sommige studies te wijten zijn aan de lage kwaliteit van bepaalde glucosamine-supplementen.

Wat is chondroïtine?

Net zoals hyaluronzuur is chondroïtine een sponsachtige stof die veel water kan vasthouden. Dergelijke stoffen zijn nodig in bindweefsels zoals het kraakbeen in de gewrichten. Ook de botten en de ogen hebben chondroïtine nodig voor de stevigheid. 

Veel voorkomende gewrichtsaandoeningen zijn artrose en reuma (artritis). Supplementen met chondroïtine worden vaak gebruikt om herstel van het kraakbeen bij gewrichtsaandoeningen te bevorderen. Kraakbeen bevat geen bloedvaten, dus alle bouw- en voedingsstoffen moeten in het kraakbeen 'doorsijpelen', wat een zeer langzaam proces is.

Wat is glucosamine?

Glucosamine, meestal als glucosaminesulfaat, is een van de meest verkochte voedingssupplementen. Zowel glucosamine als glucosaminesulfaat zijn bouwstoffen voor de gewrichten en worden gebruikt bij gewrichtsaandoeningen zoals artrose (gewrichtsslijtage) en artritis (reuma). Glucosamine(sulfaat) vermindert gewrichtspijn en gewrichtsontstekingen.

Over de doeltreffendheid van glucosamine(sulfaat) zijn onderzoekers het nog niet helemaal eens, maar volgens vele studies helpt glucosamine om gewrichtspijnen te verlichten en het kraakbeen in de gewrichten te herstellen. Sommige onderzoekers vinden het gebruik van glucosamine dus gerechtvaardigd: glucosamine geeft immers geen bijwerkingen en er bestaan weinig andere goede behandelingen tegen gewrichtsaandoeningen.

Info: ABC Gezondheid